miercuri, 15 aprilie 2015

Lectura--> oaza de cunoastere


  Lectura. In zilele actuale putem afirma ca reprezinta o activitate fireasca.


 Lumea evoluand a mentinut in sanul sau cititul, care de-a lungul secolelor s-a perfectionat, de la tablita de argila din lumea sumero-babiloniana la suportul de hartie sau electronic. Drumul parcurs este unul ilustru. 
  Trecand rapid prin voluminoasa istorie, voi aminti mici repere care au dus la impunatoarea avansare a cititului. Totul incepe, putem spune, cu primele tablite cu pictograme care au fost descoperite in aproprierea orasului Uruk. Acestea reprezentau liste de grane sau de animale, iar altele indicau ordinea sociala din Sumer.

 Parcurgand intinerariul propus, amintim si de scrierea cuiniforma care s-a dezvoltat de la imagini la simboluri in forma de cuie sau ace. Descifrarea scrierii cuiniforme si invatarea sa, a fost posibila datorita regelui Asiriei care a infiintat o bibloteca la Ninive.
  Urmatorul pas pe care il procream, ni aduce in prim-plan pe egipteni, cei care au creat papirusul. Ei considerau ca cititul este o actiune privilegiata, oferita in dar de zeul Toth. 


  Insa cand apar cartiile? 
  Se evalueaza ca primele carti au fost cele sub forma de suluri prinse pe bete de lemn sau fildes si textele pozitionate in coloane.
  In Antichitate se baza studiul prin intermediul sulului de papirus, iar mai apoi fiind constituit de pergament.
  Era noastra redijeaza asa numitul codex. El reprezenta un ansamblu de caiete cusute impreuna. Totul incet, incet ilustreaza versiunea actuala a cititului. Codexul prevedea o lectura fragmentara datorita faptului ca era paginat si indexat. Aparitia sa se estimeaza in secolele al  II-lea <--> al IV-lea gratie producerii pergamentului din piele de animal. La inceputuri, cititul era abordat cu voce tare, ca odata cu aparitia crestinismului metamorfandu-se intr-o lectura silentioasa.

                                                                                                                                                   
   
           
  Evul Mediu aduce studiul ca temelie in operele plastice ale artistilor. Lectura silentioasa este bine individualizata in primele imagini artistice, spre exemplu motivul "Bunei Vestiri". Deficienta lecturii in Antichitate si Evul Mediu se datora lipsei spatiilor dintre cuvinte, semnelor de punctuatie si majuscule. 
Pentru prima data, cititul apare in sfera monahala, extinzandu-se cu rapiditate in exterior. Lectura silentioasa ia amploare. Secolele al XV-lea <--> al XVI-lea sunt la un nivel ridicat de controverse o data cu aparitia tiparului. Cu toate acestea, se produce revolutionarea lecturii datorita acestuia. Prin urmare secolele al XV-lea <--> al XVI-lea apar majoritatea biblotecarilor. Cu timpul cartea devine o posesiune individuala, cititul fiind demarat in grup, ca activitate familiala, Biblia avand intaietate, dar si in biserici prin textele religioase. 
  Oamenii incep sa prefere cititul in natura, astfel incat majoritatea picturilor secolului al XIX-lea reliefeaza acest amanunt.
  Sorgintea secolului al XX-lea releva transformarea cartii in cultura mass media. Si totusi o istorie vasta, impunatoare, dar ce reprezinta cititul acum? Din acest motiv am elaborat un chestionar psihologic cu tema "Cititul in viata umana." La acest program au participat 100 de persoane care au raspuns la 5 intrebari. 



Cititul in viata umana

  Inrebarile erau:     
  1.Ce gen de carti iti place sa citesti?
  2. In ce tip iti place sa citesti: digital sau cartonat?
  3. Cate carti estimezi ca citesti pe luna?
  4. Iti plac articolele mai mult, de pe internet, sau cartiile?
  5. De ce iti place sa citesti? Scopul.


  Rezultatul indica o majoritate a cartiilor cartonate in defavoarea celor digitale, cu un numar considerabil al internetului si articolelor reprezentative in dezgrementul cartiilor, iar raportandu-ne la genul lecturii, literatura romantica este in fruntea topului, urmata de cele stiintifico-fantastica, pe a doua pozitie, si aventura.




Perioada alocata citirii este evidentiata de timpul liber al persoanei. La intrebarea: "De ce iti place sa citesti?", exista raspunsuri diverse: relaxare, dezvoltarea limbajului, cunostiinte noi, evadarea din realitate, cotidian, intr-o lume fantasmagorica.



Grafice&Statistici
Am demarat acest plan din pura curiozitate. Pot spune ca si mie imi place foarte mult lectura. Ma inspira si relaxeaza, introducandu-ma intr-un nou univers. Ador literatura clasica si studiul de specialitate in psihologie. Insa citesc orice carte, trebuie doar sa imi starneasca interesul. Doar atat, nimic mai mult!


Ceea ce am observat este faptul ca indiferent de evolutia tehnologica, care este in ascensiune, lectura este si va ramane o indubitabila oaza de cunoastere care va dainuii peste ani.
                                                                      
Va pup si imbratisez calduros!
mignona F.Anamaria

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu