duminică, 23 august 2015

Braşov vs Corona. Ştiaţi că?



Braşov. Aşezare a sufletului meu. Recent l-am vizitat şi am fost plăcut surprinsă că oraşul ''Cerbului de Aur'', a reuşit să îmi rămână în minte şi suflet. Fiind unul dintre cele mai mari oraşe din ţară, cetăţenii, o consideră pe Fecioara Maria, patroana a zonei, statuia sa ocrotind pereţii Bisericii Negre. Aşa că am decis să scriu lucruri ca ''ştiaţi că?'', despre acest oraş. O istorie controversată şi un loc care merită vizitat. Vreţi să cunoaşteţi legendele şi lucrurile uitate în negura vremii, ale Braşovului? Urmaţi-mă!


  Braşovul a deţinut diverse denumiri. Spre exemplu în limba latină se numea ''Corona''.

  •   Ştiaţi că, aici s-au găsit urme ale culturii neolitice? Spre exemplu, ''cultura Noua''. Poate vă întrebaţi ce este aceasta. Pe scurt, pot să vă spun că ea aparţine perioadei bronzului târziu şi nu a fost foarte disputată. Chiar neglijată. S-a creat din îmbinarea de elemente provenite din cultura Sabatinovka, care era pe teritoriul Ucrainei de azi, cultura Monteoru, Costişa şi Weitenberg. Cei din cultura Noua, locuiau în colibe, se ocupau cu păstoritul, trăind în zone joase. Uneltele folosite erau cuţitele curbe, ace, seceri, etc. Mai multe informaţii despre cultura Noua le puteţi găsi aici: https://www.scribd.com/doc/53201609/Cultura-Noua-pe-teritoriul-Romaniei.
  • Ştiaţi că în 1203, tradiţia şi cronicile calendarelor braşovene vorbesc despre anul ''în care s-a început zidirea Braşovului'', însă izvoarele istorice nu susţin acest lucru?
  • Ştiaţi că în 1211, într-o diplomă maghiară, se afirmă apariţia cavalerilor teutoni care întăresc cetatea Braşovia? Astfel în urma acestui lucru, cavalerii duc la construirea Bisericii Sf. Bartolomeu, cel mai vechi edificiu din oraş.
  • Ştiaţi că Biserica Neagră a fost numită cu totul altfel? În urma unui incendiu ea a primit acest nume, deoarece înainte era Biserica Sf. Maria. Ea s-a construit în anul 1377.
  • Ştiaţi că fortăreaţa Cetăţuia a fost cucerită şi distrusă la ordinul lui Petru Rareş? Mai apoi în construcţia acesteia s-a introdus şi o fântână care a avut 2 întrebuinţări. Prima ca şi garnizoană pentru armatele hasburgice şi cea de-a doua ca închisoare.
  • Ştiaţi că la Braşov s-a înfiinţat prima moară de hârtie din sud-estul Europei?









  • Ştiaţi că stema Braşovului, în timp s-a metamorfozat? Spre exemplu la început era creată dintr-o coroană cu fleuroane în formă de crin, împreună cu o floare de crin. Mai târziu a aparut şi un trunchi de copac aflat sub coroană. În zilele actuale stema constă într-un scut albastru care are un trunchi de copac cu 13 rădăcini argintii care ies dintr-o coroană aurie cu 3 lobi. Cele 13 rădăcini se referă la cele 13 comune ale Ţării Bârsei, iar rădăcinile simbolizează puterea. Pe lângă acestea scutul este timbrat de o coroană murală de argint, formată din 7 turnuri.
  • Ştiaţi că Braşovul deţine şi un steag neoficial din 1600? Originalul se află în Germania la Potsdam. Constă într-un fundal vişiniu, delimitat de două benzi galbene, sus şi jos, în centru având un cerc albastru şi acesta delimitat de o împletitură aurie, care deţine stema Braşovului, sub care scrie ''Corona'' cu litere gotice. Către colţuri se prelungesc panglici din partea de jos şi sus a cercului.
  • Ştiaţi că Braşovul este singurul oraş din lume care include în teritoriul său administrativ o rezervaţie naturală, muntele Tâmpa, şi un vârf muntos, vârful Postăvaru?
  • Ştiaţi că limba maternă, cea mai vorbită, este maghiara? Se întâmplă acest lucru deoarece circa 42,2% din populaţie o vorbeşte. Limba română este a doua limbă maternă, vorbită în Braşov.
  • Ştiaţi că acest oraş deţine o vastietate de cultură şi educaţie istorică? Un argument bun ar fi faptul că aici apare prima şcoală românească( la Şchei), apar teatre, publicaţii, telegraful şi telefonul. Mai târziu în secolul al XX-lea, intră în derulare cinematograful, radio, televiziunea şi internetul.
  • Ştiaţi că încă se menţine tradiţia ''Junilor braşoveni''? Acest spectacol are în esenţa sa elemente de mit, rit, ceremonial şi magie. Se presupune că aceştia serbează reînvierea naturii, viaţa nouă şi învingerea soarelui împotriva gerului. Evenimentul este văzut ca un cult religios precreştin.





  • Ştiaţi că la Braşov s-au produs primele avioane româneşti folosite în cel de-al Doilea Război Mondial? Au fost create de fabrica de avioane ''I.A.R''. În zilele noastre fabrica respectivă formează elicoptere ''Puma'' după standardele europene.
  • Ştiaţi că există o tradiţie a fabricilor de bere? Ei bine totul a început de la Wilhelm Czell, ajungându-se astăzi la ''Aurora''?
  • Ştiaţi că Muzeul Sportului Transilvănean este printre cele mai vechi de acest gen din ţară? Braşovul are o tradiţie veche în sport. Au fost înfiinţate aici primele organizaţii sportive precum Asociaţia de Tir, Şcoala de Gimnastică şi Cântări.
  • Ştiaţi că unii istorici susţin că în Cetatea Făgăraşului exista în Evul Mediu un instrument de tortură numit ''Fecioara de Fier''? Se presupune că aceasta ar fi fost creată dintr-o cutie de lemn de forma unui corp uman, având în interior, lame şi piroane de fier. Condamnatul era introdus în ea, şi la închidere i se provocau dureri groaznice. În zona gurii, se afirmă, că exista o iconiţă a Maicii Domnului, iar înainte de a murii, osândiţii o sărutau.
  • Ştiaţi că sub Bulevardul Eroilor exista în trecut aşa numitul ''Lac al Vrajitoarelor''? Se spune că în acest lac, femeile bănuite de vrăjitorie erau legate cu greutăţi şi aruncate în apă. Cele care nu se înecau erau considerate servitoarele lui Satan şi astfel erau arse pe rug. Dar nu există documente care să ateste faptul că ar fi supravieţuit cineva înecului.
  • Ştiaţi că pe Dealul Tâmpa a existat o coloană care avea pe capitel un personaj înfăţişând un arcaş din timpul dinastiei arpadiene? Numele acesteia a rămas Statuia lui Arpad. Se zice că numele vine de la Arpad, ducele care a condus triburile maghiare în Pannonia. Însă cu toate acestea, deşi statuia era considerată a fi a lui Arpad, de fapt îl reprezintă pe Tuhutum, unul dintre voievozii lui Arpad. În cele din urmă această statuie a fost distrusă.
  • Ştiaţi că în Braşov exista un culoar numit ''Strada Sforii''? Se afirmă că este cea mai îngustă uliţă din Cetatea Braşovului şi din Europa. Însă puţini ştiu că această stradă era de fapt un gang de acces pentru pompieri. Ea datează din secolul al XIX-lea.





Sper că va plăcut articolul.
Noi postări curănd.
Vă mulţumesc!
Pup şi îmbrăţişez.
mignona F.Anamaria










Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu